Vizita la Universitatea Europeia din Lisabona

În perioada 6.10.2014 – 10.10.2014 o echipă formată din doi experți în cadrul proiectului împreună cu un cadru didactic din echipa managerială FEAA Timișoara și un manager de departament din cadrul UVT au participat la o întâlnire de lucru la Universitatea Europeia din Lisabona, Portugalia.

Membrii echipei au fost următorii:

  • prof. univ.dr. Mariana Predișcan – expert pe termen lung – expert vizibilitate în cadrul proiectului INOVMAN;
  • conf. univ. dr. Laura Brancu – expert pe termen lung – expert curriculă internațională în cadrul proiectului INOVMAN;
  • conf. univ. dr. Nicoleta Sîrghi – prodecan FEAA Timișoara;
  • dr. Daniela Haș – director DCMI al UVT (Departament Control Managerial Intern).

WP_20141006_10_50_33_Pro WP_20141006_12_19_00_Pro

Universitatea Europeia face parte din grupul Laureate International Universities, unul dintre cele mai mari si prestigioase rețele mondiale de învățământ superior, oferind cele mai bune programe academice și unități curriculare. Președinte de onoare al Laureate International Universities este Bill Clinton.

Grupul Laureate International Universities cuprinde 75 de instituții, este prezent în 30 de țări și oferă și posibilitatea înscrierii online, oferta educațională fiind astfel accesibila unui număr de peste 800.000 de studenți.

Scopul vizitei de lucru a fost analiza programelor similare cu cele ale specializărilor Management și Economia Comerțului, Turismului și Serviciilor, care fac obiectul proiectului IMOVMAN.

Analiza curriculară a fost realizată din trei perspective: a) concepția curriculară, b) proiectarea curriculară și c) implementarea curriculară. În cadrul vizitei de lucru au fost analizate următoarele:

  1. Aspecte generale ale programului de studiu
  2. Analiza planului de învățământ
  3. Analiza fișei disciplinei
  4. Practica de specialitate
  5. Program de tutoriat pentru studenți
  6. Inserția activităților nonformale
  7. Valorificarea experienței practice a studenților
  8. Modalităţi de selecţie a studenţilor şi de finalizare a studiilor
  9. Observarea unor activități didactice (prelegeri, cursuri practice și activități nonformale)
  10. Evaluarea cadrelor didactice
  11. Evaluarea programului de formare
  12. Marketingul programului de formare
  13. Oportunități de colaborare pe termen mediu și lung

Analiza fiecărei problematici, prezentată sintetic mai sus a fost realizată în detaliu, urmărindu-se respectarea tuturor indicațiilor și a recomandările din cadrul metodologiei „Metodologie pentru analiza programelor similare în cadrul vizitelor internaționale” , elaborată în acest scop.

În urma vizitei de lucru membrii echipei au realizat un raport detaliat în care au prezentate informații cu privire la fiecare element supus analizei.

Rapoartele realizate au fost prezentate în cadrul ședințelor de proiect iar recomandări de implementare ale unor bune practici din cadrul Universității Europeia urmează să fie prezentate în cadrul workshop-ului 2 ce se va desfășura în data de 26.11.2014 și apoi implementate în cadrul celor două specializări supuse inovării: Management și Economia Comerțului, Turismului și Serviciilor, din cadrul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor Timișoara.

Timișoara, 05.11.2014