Vizita la Universitatea Sapienza din Roma
În perioada 13.09.2014-19.09.2014 o echipă formată din doi experți în cadrul proiectului împreună cu un cadru didactic din echipa managerială a UVT au participat la o întâlnire de lucru la Universitatea Sapienza din Roma, Italia.
Membrii echipei au fost următorii:
- prof. univ.dr. Alexandru Buglea – președintele Senatului UVT;
- conf. univ. dr. Gabriel Cristian Bîzoi – expert pe termen lung – expert curriculă internațională în cadrul proiectului INOVMAN;
- conf. univ. dr. Gabriela Lucia Șipoș – expert pe termen lung – expert diseminare bune practice în cadrul proiectului INOVMAN;
Universitatea Sapienza din Roma este o universitate de stat autonomă, fiind cea mai mare universitate din Europa după criteriul numărului de studenți, cea mai veche dintre cele patru universități de stat din Roma (înființată în 1303) și printre cele mai vechi universități din lume.
Această universitate este prezentă în toate clasamentele internaționale importante ale universităților. Universitatea Sapienza se situează în mod regulat pe primul loc între universitățile italiene. Universitatea Sapienza face parte din grupul de universități poziționate în top pe locurile 101-150 și se află printre primele 3% dintre toate universitățile din lume. În conformitate cu webometrics.info, Universitatea Sapienza se situează pe locul 8 în Europa.
În cadrul Universitații Sapienza funcționează 11 facultăți, printre care și Facultatea de Economie. La ciclul de licență oferta Facultății de Economie cuprinde următoarele domenii de studiu doar în limba italiană:
- Management (Scienze Aziendali/Management studies);
- Economie (Scienze Economiche / Economics);
- Managementul și dreptul companiilor (Management e diritto d’impresa / Corporate Management and Law).
Scopul vizitei de lucru a fost analiza programelor similare cu cele ale specializărilor Management și Economia Comerțului, Turismului și Serviciilor, care fac obiectul proiectului IMOVMAN.
Analiza curriculară a fost realizată din trei perspective: a) concepția curriculară, b) proiectarea curriculară și c) implementarea curriculară. În cadrul vizitei de lucru au fost analizate următoarele:
- Aspecte generale ale programului de studiu
- Analiza planului de învățământ
- Analiza fișei disciplinei
- Practica de specialitate
- Program de tutoriat pentru studenți
- Inserția activităților nonformale
- Valorificarea experienței practice a studenților
- Modalităţi de selecţie a studenţilor şi de finalizare a studiilor
- Observarea unor activități didactice (prelegeri, cursuri practice și activități nonformale)
- Evaluarea cadrelor didactice
- Evaluarea programului de formare
- Marketingul programului de formare
- Oportunități de colaborare pe termen mediu și lung
Analiza fiecărei problematici, prezentată sintetic mai sus a fost realizată în detaliu, urmărindu-se respectarea tuturor indicațiilor și a recomandările din cadrul metodologiei „Metodologie pentru analiza programelor similare în cadrul vizitelor internaționale” , elaborată în acest scop.
În urma vizitei de lucru membrii echipei au realizat un raport detaliat în care au prezentate informații cu privire la fiecare element supus analizei.
Rapoartele realizate au fost prezentate în cadrul ședințelor de proiect iar recomandări de implementare ale unor bune practici din cadrul Universității Sapienza din Roma urmează să fie prezentate în cadrul workshop-ului 2 ce se va desfășura în data de 26.11.2014 și apoi implementate în cadrul celor două specializări supuse inovării: Management și Economia Comerțului, Turismului și Serviciilor, din cadrul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor Timișoara.
Timișoara, 05.11.2014